Давальницька Переробка Цукру-Сирцю – Виважена Політика?
Year:
2011Published in:
Інститут економічних досліджень та політичних консультацій Київ Економікс ІнвестДавальницька переробка цукру-сирцю - доволі поширене явище у міжнародній торгівлі. За умов давальницької переробки, цукор-сирець імпортується без сплати митних зборів, переробляться (рафінується) та потім реекспортується у вигляді білого цукру або цукровмісних продуктів. Це створює торгівлю, яка не шкодить інтересам вітчизняних виробників подібної продукції. Давальницька переробка цукру-сирцю особливо характерна для країн із значним рівнем захисту внутрішніх ринків цукру, як то в США, ЄС або Росії. У цих країнах давальницька переробка в основному спрямована на компенсацію виробникам цукромісткої продукції високих внутрішніх цін на цукор, які викликані витратними політичними заходами на ринку цукру. Для виробників цукру використання давальницьких схем збільшує ефективність використання переробних потужностей після відносно короткого циклу переробки цукрових буряків. Нинішній режим тарифної квоти на імпорт цукру-сирцю в Україні добре захищає вітчизняних виробників цукру від міжнародної конкуренції; водночас це спричиняє високі внутрішні ціни на цукор. За таких умов давальницька переробка цукру-сирцю добре вписується в організацію ринку цукру в Україні. Однак з недавнього часу давальницька переробка аграрної та харчової продукції (включно із цукром, групи товарів 1-24 УКТ ЗЕД) офіційно заборонена в Україні, а саме після набуття чинності Закону України № 1782 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки агропромислового комплексу в умовах світової фінансової кризи» від 22 грудня 2009 року.